Seniornett Horten - Horten Seniornett


«Kjente og ukjente kilder i slektsforskningen»


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /home/4/h/horten-seniornet/www/artikkel.php on line 59
Postet 30.mars.2022, klokken 10:19. av bjørn jakobsen


 Seniornett Horten arrangerte den 24. mars sitt første temamøte for sesongen. Våre temamøter er åpne for alle interesserte både medlemmer og ikke-medlemmer og vi kunne denne gangen ønske nesten 40 personer velkommen. Temaet var denne gangen:

«Kjente og ukjente kilder i slektsforskningen»

Det var Hortens-gutten og historikeren Stian Myrabø Løkeberg som innledet til debatt. Han har slektsforskning som spesialitet, det merket vi. Det finnes jo både digitaliserte og annet arkivmateriale som interesserer en slektsforsker. Noe av materialet er allerede digitalisert, men en stor del er ennå i form av dokumenter og arkivkort som man må bla i og finne informasjonen selv.

Digitaliseringen bremses av lovgivingen som har satt grenser for tilgjengeligheten av personbaserte opplysninger. Vi har nettopp et arbeid i gang med digitaliseringen av folketellingen i 1920 – der karantenetiden er hele 100 år. Det er lang tid for en slektsforsker som kanskje er spesielt opptatt av de nærmeste slektsleddene. 

Det finnes imidlertid spennende kilder som har bare 60 års karantene eller er helt åpne for innsyn. I Stian sitt foredrag  presenterte han flere av disse. Spesielt interessant er kanskje kilder fra 2. verdenskrig med bilder og fakta. Nortraship kom så sent som i 1972 og var et oppgjør til alle de som hadde seilt ute fra 1. juli 1940 til 30. juni 1945. Spennende kilder for å nevne noen.

Vi legger ved hele referatet med illustrasjoner. Stian Løkebergs illustrasjoner av foredraget legges også ut i sin helhet.

Referat fra temakveld 24.3.22: "Kjente og ukjente kilder i slektsforskningen"

Stian Løkeberg: Foredragsillustrasjoner


Hele Nyheten