Seniornett Horten - Horten Seniornett


Svindel på nett, ID-tyveri m.m

Postet 01.april.2019, klokken 11:05. av bjørn jakobsen


Kveldens tema var svindel på nett, ID tyveri og annen skadevare. Håvard Bårnes, spesialetterforsker i Sør-Øst politidistrikt holdt foredraget. Ca 40 personer hadde funnet veien til aktivitets senteret denne kvelden.

Presentasjonen - foredraget kan lastes ned

Temaet er meget aktuelt og forsamlingen var lydhør. Hver dag kan noe av dette skje oss, data kommer vi ikke utenom.

Når det gjelder bedrageri/kort svindel så har vi heldigvis IT selskapet Evry som har stoppet ca 100 000 svindelforsøk i 2018 og man regner med ca 300 svindelforsøk pr. dag.  Mange av oss benytter kontaktløs betaling, tæpping og denne grensen skal øke fra 200 kr til 400 kr i april.  Transaksjonen går raskere uten kode og trekking av kort, kun legge kortet på terminalen. Tips om netthandel: bruk alltid  kredittkort og gjør handelen fra seriøse nettbutikker med godt rykte.  

 Eksempel på ID tyveri kan være at Microsoft ringer deg og forteller at du har virus på maskinen din. Svindleren opptrer høflig og er hjelpsom, gir seg god tid og ber om dine kortopplysninger fordi han trenger betaling for og kunne laste ned programmer som kan fjerne viruset. Stresser deg til å ta raske avgjørelser.

De ringer fra både norske og utenlandske telefoner men snakker svært ofte gebrokkent eller engelsk.

Huskeregel: Microsoft ringer aldri for å hjelpe med dataproblemer og kontakt banken så fort du har mistanke om  kortsvindel. Bytt passord og skru  på totrinnsbekreftelsen på alle tjenester du bruker.

Dating svindel, (sjekk nettstedet) bedrageren sender deg masse e-post og gjerne bilde. Ser ofte bra ut og gir uttrykk for hjertevarme og kjærlighet. Vil gjerne komme på besøk men trenger penger til reisen, eller blir akutt syk og trenger penger til sykehusopphold osv. Ikke still din konto til disposisjon, vær kritisk ellers kan det gå riktig galt.

Nyere nettrussel er Cryptojacking, de prøver å lure deg til å kjøpe kryptovaluta som ikke finnes, Bitcoin eller andre typer.

Vi fikk også se eksempel på «Nigeria-brev» hvor det loves raske penger for en liten innsats.  Eller selger e-kjøp en tv til kr. 5,- for de har en konkurranse på gang.??  Sjekk avsenders e- postadresse.

Ja det er en rekke fristelser for mange men er det for godt til å være sant? Viktig å tenke på.

Tilslutt ble det åpnet for spørsmål og kvelden ble avsluttet med kaffe og noe å bite i.

Horten , 27 mars 2019 - Marit Pettersvold (referent)


Hele Nyheten